قبل از توضیح روش تعویض بایوس لپ تاپ به معرفی اجمالی بایوس می پردازیم.
بایوس( Basic input/output System) یک سری ورژن برای مادربورد هستند و میان نرم افزار است که از IC الکترونیکی و برنامه ایی درون آن تشکیل شده است. از شروع زمان بوت تا کنترل قطعات سخت افزاری و رابط های I/O همگی تحت نظر BIOS” هستند. بایوس های امروزی از نوع (UEFI) هستند که بسیاری از محدودیت های گذشته را از سر راه برداشته و با محیطی گرافیکی و قابل استفاده با موس، بسیار ساده تر از قبل در اختیار کاربر هستند.
قبل از این که بخواهیم مشکل بایوس را از طریق سخت افزاری حل کنیم و تصمیم به تعویض بایوس لپ تاپ بگیریم ابتدا سعی می کنیم مشکل آن را از طریق نرم افزاری و آپدیت کردن حل کنیم. قبل از آپدیت بایوس باید از ورژن بایوس خود اطلاع پیدا کنید .برای این کار کافی است کلید windows و R راهم زمان فشار دهید تا وارد محیط run شوید سپس msinfo32 را تایپ کنید .در صفحه باز شده مشخصات کامل لپ تاپ شما نشان داده می شود که در مقابل Bios version/Data می توانید ورژن بایوس لپ تاپ خود را مشاهده کنید .
برای آپدیت کردن نسخه جدید بایوس باید به سایت سازنده مادربورد لپ تاپ سر بزنید و باجستجوی نام دقیق لپ تاپ ببینیم آپدیت جدید برای بایوس آمده است یا خیر مثلا سرچ کنید آپدیت بایوس لپ تاپ لنوو. پس از پیدا کردن نسخه جدید بایوس آن را دانلود کرده و مراحل راه اندازی آن را طبق راهنمای نوشته در فایل مربوطه انجام دهید. آپدیت بایوس را می توان با نرم افزار inside flash نیز انجام داد.
حین آپدیت بایوس حتما باید آداپتور به لپ تاپ وصل باشد و سیستم خاموش نشود زیرا اگر در حین انجام کار سیستم خاموش شود ممکن است مادربورد یا لپ تاپ آسیب نرم افزاری ببیند.
قبل از هرچیز باید گفت تا زمانی که بایوس مشکل جدی پیدا نکرده است از به روزرسانی یا تعویض بایوس لپ تاپ جدا خودداری کنید. چند مورد از مشکلاتی که با آپدیت بایوس می تواند حل شود و نیاز شما به تعویض بایوس لپ تاپ را برطرف می کند را در ادامه به طور خلاصه نام می بریم :
۱- ممکن است شما لپ تاپ خود را زمانی خریداری کرده باشید که ویندوز های ۸ یا ۱۰ به بازار نیامده باشد و اکنون قصد ارتقای سیستم عامل لپ تاپ خود را داشته باشید اما پس از نصب ویندوز جدید مشاهده می کنید که با لپ تاپ شما سازگاری ندارد در این صورت باید بایوس لپ تاپ خود را به روز کنید.
۲- ممکن است بعد از ارتقا سخت افزار لپ تاپ خود مثل افزایش حجم رم ،تعویض هارد دیسک با SSD درایور با مشکلاتی از قبیل صفحه آبی ،ریستارت شدن های نامنظم… مواجه شوید که در این صورت هم باید بایوس لپ تاپ خود را به روز کنید.
۳- گاهی یک سری از لپ تاپ ها از ابتدا مشکلات و نقطه ضعف هایی را با خود به همراه دارند مثلا لپ تاپ لنوو Z510 و Z410 مشکل قفل شدن فرکانس پردازنده را دارند که بهترین راه حل استفاده از آپدیت های معرفی شده است و نیازی به تعویض بایوس لپ تاپ نیست.
در صورتی که مشکل از طریق آپدیت حل نشود ناچار به تعویض بایوس هستید.
برای انجام تنظیمات بایوس لپ تاپ ایسوس ابتدا لازم است شما را با نحوه ورود به محیط بایوس آشنا کنیم. برای ورود به محیط بایوس لازم است بلافاصله بعد از روشن کردن دستگاه، کلید Esc را فشار دهید. توجه داشته باشید هنگامی که آرم ایسوس به نمایش درآمد دکمه Esc را فشار دهید. بعد از این مرحله برای ورود به بایوس از کلید های جهت نمای بالا، پایین، راست، چپ استفاده کنید. به این صورت که با رفتن بر روی گزینه Enter Setup، کلید Enter را انتخاب می کنید.
منبع: دوراندیش
درباره این سایت